Tandarts

Gisteren ben ik naar de tandarts geweest. Ik had last van een kies, het tandvlees ernaast was al wat gaan zakken en er kwam soms wat bloed uit het tandvlees. Hij heeft toen een foto gemaakt van de kies en vertelde dat er een chronische ontsteking zit. Dat betekent dat het dus telkens terug kan komen. Dit klopt ook wel, want ik heb er vaker last van. Dan zit het er en dan is het weer weg, maar het komt altijd weer terug. En het was dus weer terug en dus zat ik daar in de tandartsstoel. Hij heeft het tandvlees verdoofd en onder het tandvlees schoongemaakt. De onderkant van de kies en de wortels zijn zichtbaar, maar de kies is verder nog in orde dus wil hij hem laten zitten. Prima toch. Na de behandeling vertelde hij mij dat ik een paar keer per jaar naar de mondhygiëniste moet. Nou ja moet nou ook weer niet, maar het is wel wenselijk. Nu had hij mij dit vorig jaar ook al geadviseerd en ik ben toen voor een intake gesprek geweest bij de plaatselijke mondhygiëniste. Zij ging alles na en schreef op wat er moest gebeuren. Hierna volgde, je voelt hem al aankomen, de rekening. En de offerte, zo noem ik het maar, van wat het mij gaat kosten als ik alle behandelingen zou gaan plannen bij haar. Nou geloof me, daar val je echt van van je stoel. Voor iemand die net aan iedere maand rond kan komen is dit dus geen haalbare zaak. Je krijgt wel een deel vergoed van de ziektekostenverzekering, maar er blijft nog een behoorlijk bedrag over.

Zou de mondhygiëniste dan echt alleen voor de rijke onder ons weggelegd zijn of niet? Het blijkt dus van wel, want ik ga ook, nu ik iets meer inkomsten heb, nog steeds niet naar de mondhygiëniste. Ik moet ook gelijk denken aan de eigen bijdrage voor de ziektekosten die we allemaal moeten betalen. Het is voor sommige mensen echt niet op te hoesten. Als ik hier over nadenk word ik eigenlijk toch wel een beetje boos. Ik laat me normaal gesproken niet uit over politieke kwesties, maar ik las gisteren dat het eigen risico voorlopig nog blijft zoals het er nu uitziet. Het is ongelooflijk dat we in een land leven waarin zoveel kan en mogelijk is, maar niet iedereen de medische zorg kan krijgen die ze nodig hebben. Ik hoop echt dat daar iets aan verandert.

Ik ga nu flink poetsen, spoelen, tanden stokeren en ragen. Er zit voorlopig nog niets anders op.

Heb je ook ervaring op dit gebied en loop je aan tegen de kosten voor iets dat toch echt noodzakelijk is. Deel je ervaringen met elkaar en laten we hopen dat hier toch echt verandering in gaat komen.

SUCCES!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.