Minder eten in de vuilnisbak

We gooien met zijn allen veel restjes eten weg. En wanneer we weer eens de voorraadkast opruimen verdwijnen er veel verpakkingen in de vuilcontainer. In de telegraaf stond vandaag een artikel, geschreven door Alexander Bakker, waarin stond dat we toch minder zijn gaan weggooien. Dat is natuurlijk fantastisch. Het blijkt toch wel dat we op dat gebied al wat zuiniger zijn gaan leven. Voor de mensen met een laag budget is het zeker belangrijk om op de datum te letten op de verpakkingen. Bij versproducten moet je deze wel zo goed als aanhouden, maar is de yoghurt één dag over de datum hoef je het echt niet weg te gooien. Droge producten die langer houdbaar zijn kunnen een poosje na deze datum ook nog wel genuttigd worden. Als je pasta koopt en deze is nog 12 maanden na aankoopdatum goed, dan is hij na 13 maanden ook echt nog wel goed. Dus neem het niet zo nauw. Plan wel vier keer per jaar een voorraadkast opruim dag in. Zo voorkom je dat je veel verpakkingen hoeft weg te gooien. En als je een paar dagen eet van wat er tevoorschijn komt scheelt dat in die week ook weer geld als je boodschappen doet.

Minder eten in vuilnisbak

Geschreven door  Alexander Bakker

Den Haag – Consumenten gooien minder eten in de vuilnisbak zodra teksten over de houdbaarheid van een product minder verwarrend zijn. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil daarom soepelere regeltjes voor alledaagse producten als macaroni en rijst.De bewindsman presenteert maandag een onderzoek waaruit blijkt dat verspilling van alledaagse lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie daalt met 12 procent als de ’tenminste houdbaar tot-datum’ sneuvelt op de verpakking. Als de term wordt vervangen door ’lang houdbaar’ verdwijnt zelfs 31 procent minder in de prullenbak.

Nederlanders gooien per persoon gemiddeld zo’n 47 kilo voedsel per jaar weg. Veel consumenten zijn bang dat ze ziek worden van ’ouder’ voedsel of vrezen voor kwaliteitsverlies. In werkelijkheid zijn koffie, vis in blik, stroop en sappen vaak nog heel lang te gebruiken na de ’tenminste houdbaar tot-datum’.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.