Meer verdienen of minder uitgeven? Zoek jouw balans!

Balans

Minder uitgeven of meer verdienen. Waar ligt jouw focus op het moment dat je aan het eind van de maand negatief uitkomt? Je zult eraan moeten geloven, er moet echt iets veranderen als je positieve cijfers wilt zien aan het eind van de maand. Maar waar ligt jouw focus dan op. Dit is voor iedereen verschillend, maar wees je bewust dat je twee dingen aan moet pakken om die verandering door te voeren. Ga aan de slag om jouw financiën in balans te krijgen.

Meer inkomsten.

Leef je van een uitkering of bijstand, probeer echt te blijven solliciteren. Net zo lang totdat je een baan hebt. Ook met een beperking zijn er mogelijkheden, maar je moet er wel voor open staan. Het is belangrijk om positief te denken. De smoezen en redenen om niet te kunnen werken zijn er genoeg. Ik ben de laatste die zal zeggen tegen iemand die ziek is dat je je oude werk kunt herpakken, maar er is echt wel iets te vinden dat haalbaar is. Kijk naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Ik ben bijna een jaar aan het solliciteren geweest voordat ik een baan vond, maar het is uiteindelijk wel gelukt. Ik solliciteerde op een baan waarvan ik dacht dat het met mijn gezondheid niet meer haalbaar was. Toch heb ik een brief gestuurd en werd uitgenodigd voor een gesprek, omdat ik het juiste diploma en ervaring heb. In dat gesprek heb ik eerlijk verteld wat mijn grenzen zijn wat betreft ik wel en niet kan. Hier stonden zij gelukkig voor open en ik mocht het gaan proberen. Nu een half jaar verder heb ik mijn tweede contract binnen.

Heb je al een baan, maar hier kun je niet van rondkomen? Dan is het zaak om te kijken of je meer inkomsten kunt genereren vanuit je huidige werk of een andere baan erbij probeert te vinden. Misschien kun je meer uren gaan werken of een andere functie binnen het bedrijf zien te bemachtigen. Vaak denken mensen dat dit niet mogelijk is totdat zij er over gaan praten. Er is soms echt meer mogelijk dan je denkt. Brengt je huidige baan niet genoeg inkomsten binnen, probeer dan een tweede baan erbij te vinden. Veel mensen hebben twee banen om rond te kunnen komen.

Mijn zoon werkt in de anjers op zaterdag, de vakanties en als hij tussendoor vrij is. Hij probeert elk vrij uurtje te werken. Hierdoor heeft hij kunnen sparen voor een eigen autootje. Maar dat autootje kost daarna natuurlijk maandelijks een x bedrag aan verzekering, belasting, reparaties en brandstof. Op zich had hij hier rekening mee gehouden en hij wist dat hij dat maandelijks kon betalen. Echter is het werk in de anjers in de winter een stuk minder en dus kwam hij met een probleem te zitten. Zijn baas vertelde aan het team dat ze in twee ploegen verdeeld zouden worden waardoor ze om de zaterdag konden werken. Hier ging hij het niet mee redden financieel. Ik wist hier niets van, maar hij was zelf al naar een oplossing gaan kijken. Hij kwam thuis vanuit school en keek heel blij. Ik heb een baan zei hij! Ik keek hem natuurlijk met vraagtekens aan. Hij dacht als ik in de winter niet in de anjers kan werken, dan zoek ik een baantje voor de winter erbij. Hij kon gelijk beginnen in de orchideeën(daar is het in de winter juist weer druk). Hij heeft daar tot 1 april gewerkt en is nu weer terug in de anjers tot het einde van het seizoen. Ik ben echt trots hoe hij dit in zijn uppie heeft opgelost. En buiten dat een heel goed voorbeeld voor velen.

We horen allemaal wel eens dat sommige mensen liever in de bijstand blijven. Ze komen rond en ze hoeven er niets voor te doen. Geloof me ik zo iemand gesproken en hij zei echt ik vind het best zo. Ik krijg mijn geld en ik kan lekker doen wat ik wil. Ongelooflijk dat mensen zo denken. Het is in sommige gevallen ook frustrerend als je net zo veel overhoud als je ervoor moet werken dan wanneer je thuiszit, maar bedenk je dat het niet zo zwart-wit is. Buiten het feit dat je weer in het arbeidsproces komt is het belangrijk dat je onder de mensen komt. Je word er echt geen gelukkig mens van als je alleen maar thuis zit. Daarbuiten is het ook zo dat je in jezelf investeert. Niet alleen vanwege de euro’s, maar ook in kennis. Je blijft leren en ontwikkelen als je werkt. Je bouwt ook wat pensioen op, dus je bouwt ook aan je toekomst.

 

Minder uitgeven.

Heb je wel eens goed bekeken wat je allemaal uitgeeft in een maand tijd? Als je hier een overzicht van maakt zal je waarschijnlijk schrikken. We pinnen heel makkelijk en kleine bedragen lopen aardig op. De kosten voor de boodschappen en losse producten(zoals bij de drogist, kleding e.d.) lopen zo hoog op dat mensen vaak schrikken als ze zien hoeveel ze daar daadwerkelijk aan uit geven. Op deze blog kun je diverse budgettips vinden om je maandelijkse uitgaven te verminderen. Het loont echt de moeite om hier mee aan de slag te gaan en bedenk dat alle kleine beetjes helpen. Vaak zeggen mensen ohh, dat is maar een tientje, maar bedenk je dat dat tientje er voor kan zorgen dat je aan het eind van de maand een tientje tekort komt. Dus elke euro die je uitgeeft gaat van je maandelijks besteedbaar bedrag af. Wees je daar bewust van. Ik heb nog een aantal links van blogberichten waar je ideeën uit kunt halen om nog minder geld uit te geven.

Boodschappentips.

Waar verspillen we geld aan?

Kosten voor kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste

Haal meer winst uit je budget.

Budgetvoeding.

Op de blog staan nog meer relevante berichten, dus ik zou zeggen neem een kijkje voor nog meer budget besparende informatie. Bedenk je dat je aan sommige dingen niet denkt om daar op te bezuinigen, maar besef je wel dat een smarttelefoon en televisie een luxe zijn. Het klinkt soms hard, maar sommige dingen kun je je gewoon niet permitteren. Ik weet dat het lastig is, omdat we in een maatschappij leven waarin alles lijkt te kunnen, maar veel mensen gaan hier echt de mist mee in.

 

Focus.

Voor iedereen is de reden anders om je te focussen op meer inkomsten of minder uitgaven. Ik denk dat het belangrijk is om beide aan te pakken. De combinatie zorgt er juist voor dat je bewust met je budget bezig bent en een geheel overzicht hebt van wat er binnen komt en wat er uit gaat. Je kunt hierdoor beter een balans vinden waardoor je aan het eind van de maand geld overhoud. Als je met beide aan de slag gaat zal je zien dat je minder drastische maatregelen hoeft te nemen dan wanneer je je focust op één van de aandachtspunten.

SUCCES!

 

One Reply to “Meer verdienen of minder uitgeven? Zoek jouw balans!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.