Low Budget verjaardag.

Je verjaardag vieren met alles erop en eraan kost een hoop geld, maar om jouw verjaardag speciaal te maken hoef je echt niet veel uit te geven. Het gaat er niet om dat je veel geld uitgeeft, maar dat het een gezellig feest wordt waar iedereen het naar zijn zin heeft. Eigenlijk zijn er veel manieren om je verjaardag speciaal te maken zonder een hoog budget.

Dus vandaag geef ik jou wat goede ideeën om jouw verjaardag of ander feest speciaal te maken met een laag budget. Deze ideeën helpen jou om je verjaardag zo goedkoop mogelijk voor te bereiden.

We starten met een overzicht van jouw planning van de dingen die geregeld moeten worden. Met de volgende punten moet je rekening houden wanneer je jouw verjaardagsbudget plant. Bekijk hoeveel je er in totaal voor uit wilt geven en welk punt voor jou het belangrijkste is. Dan kun je vervolgens je budget gaan verdelen.

 

Planning:

 

♥ Locatie

♥ Decoratie

♥ Gastenlijst en uitnodigingen

♥ Kleding en thema

♥ Eten en drinken

Er zijn altijd nog wel andere dingen bij te verzinnen, maar dit is een goede basis om jouw verjaardag goed te organiseren. Als je naar het lijstje kijkt snap je wel dat je ergens grenzen moet trekken en keuzes moet maken om jouw budget niet te overschrijden. Bekijk de punten en bepaal voor jezelf welke voor jouw het belangrijkste zijn. De één vind het belangrijk om veel mensen uit te nodigen, de ander heeft liever een paar goede vrienden en vind dat ze goed te eten krijgen. Die keuze is geheel aan jou. Gebaseerd op deze punten geef ik je een paar ideeën om jouw verjaardag goed te plannen en binnen je budget te blijven.

 

Een leuke verjaardag met een low budget.

Locatie – Veel mensen huren een zaaltje of een barretje af, zeker bij een lustrum. Zij nodigen dan vaak wat meer mensen uit dan met een andere verjaardag. Als je een laag budget hebt ga je geen locatie afhuren. Je zult op zoek moeten naar een gratis locatie. Is jouw huis te klein, overweeg dan toch om minder mensen uit te nodigen of ga op zoek naar een andere plek. Nu zijn wij in Nederland wel echte huiskamerverjaardagvierders (zo noem ik het maar even), maar hoe leuk is het om een originele locatie uit te zoeken waar iedereen het naar zijn zin heeft. Denk hierbij aan het strand, tussen de duinen, je eigen tuin of in een park. Ben je in de winter jarig, verhuis dan eens je verjaardag naar de zomer, zodat je met mooi weer een buiten locatie hebt. Denk bijvoorbeeld eens aan een picknick, dan heb je alleen de kosten van het eten en drinken.

Decoratie – Slingers en ballonnen zijn over het algemeen niet zo duur in aanschaf. Ballonnen gebruik je één jaar, dus daar hoef je niet de duurste van te kopen. Slingers kun je ieder jaar weer gebruiken, dus die mogen wel van betere kwaliteit zijn. Hoe leuk is het als je zelf slingers maakt van papier of stof. En gebruik een leuk stoffen kleed in plaats van een plastic kleed dat je na één verjaardag weggooit. Zonde van je geld.

Gastenlijst en uitnodigingen – Tegenwoordig laten we vaak via social media weten dat je je verjaardag viert. Of je maakt zelf je uitnodigingen met een programma op het internet en laat ze vervolgens afdrukken. Dit laatste is natuurlijk veel leuker, maar het kan goedkoper. Je hebt diverse apps of internetprogramma’s waarmee je een leuke collage kan maken met tekst en foto’s. Dit scheelt weer kaarten en postzegels. Hou de gastenlijst kort. Het gaat erom dat je je met mensen omringt die dichtbij jou staan en veel voor jou betekenen. Het is heel simpel, hoe meer mensen je uitnodigt hoe duurder jouw feestje wordt. Ze willen immers toch allemaal wat te eten en te drinken hebben. 

Kleding/thema – Vroeger als ik jarig was kreeg ik daarvoor altijd een nieuw setje kleren en dat mocht ik dan voor het eerst op mijn verjaardag aan. Het idee dat je iets nieuws moet kopen heb ik in de loop der jaren laten varen. Je jaagt jezelf op extra kosten en als je een laag budget hebt is dit niet het belangrijkste. Bij een kinderverjaardag kun je nog een thema toe voegen. Over kinderfeestjes zal ik later nog eens een blog schrijven, dus hier ga ik nu niet verder op in.

Eten en drinken – Tja, het hoort erbij. Maar soms zit ik wel eens op een verjaardag en dan denk ik, komen we alleen om te eten en te drinken. Dan staat er zoveel op tafel en blijft er uiteindelijk dus ook heel veel over. Ik deed dit ook altijd, ik zei altijd ‘Bij mij komen ze niets tekort’. Maar iets minder kan ook wel. Mijn broertje zei altijd dat hij de dag na zijn verjaardag leuker vond, want dan mocht hij alle restjes opeten. Zo gek zijn we gelukkig niet meer. Je kunt heel veel geld besparen op de taart. Of je deze bij de bakker haalt of zelf bakt scheelt heel veel. De bakker is echt niet goedkoop. En bedenk je goed hoe je de drank in gaat slaan. Je hoeft echt niet alle soorten sapjes en alcoholische dranken in huis te hebben. Heb je iets niet dan doen mensen vaak echt niet moeilijk om een alternatief te kiezen. Zorg dat je keuze hebt tussen een aantal dranken. En je hoeft zeker niet de duurste wijnen te kopen, de goedkopere zijn net zo lekker. Maak een schaal bowl van een paar blikken fruit en een paar stuks vers fruit. Een paar glaasjes bowl vult al snel en vaak kiezen mensen eerder voor een glaasje bowl dan voor alcohol. Ga eens neuzen op Pinterest voor meer tips en ideeën voor bijvoorbeeld hapjes. Deze hoeven ook echt niet duur te zijn. Je hoeft niet met zalm en champagne aan te komen om een gezellig feestje te hebben. Mocht je echt een heel laag budget hebben, bespreek dan eens met jouw familie en vrienden of zij allemaal iets mee willen nemen. Dit kan ook heel verrassend uitpakken en geeft je toch de kans om je verjaardag te vieren.

Bedenk bij het plannen van je verjaardag dat het niet om een groot feest met veel eten gaat, maar om het maken van een leuk feest waar iedereen het naar zijn zin heeft en geniet van elkaar. Dat is het belangrijkste. Het gaat om de leuke tijd die je met je familie en vrienden doorbrengt.

Ik hoop dat je met deze tips een leuke, low budget verjaardag kunt plannen en vergeet vooral niet te genieten.

Succes!

 

One Reply to “Low Budget verjaardag.”

  1. Wow Jolan, dat ziet er allemaal heel goed uit. Leuke teksten en plaatjes erbij. Trots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.