Baby budget

Zodra je zwanger bent sta je voor een hoop uitgaven. Zo’n kleintje brengt echt een hoop kosten met zich mee. Voordat je gaat bevallen moet je een hoop spullen aanschaffen. Het zijn éénmalige kosten, maar als je alles nieuw zou kopen en het mooiste van het mooiste uitkiest, dan kost je dat een heleboel geld. Als je van een laag budget moet rondkomen kan je op veel dingen geld besparen. Je moet praktisch denken en bewuste keuzes maken wat betreft de aanschaf. Bedenk dat veel spullen maar tijdelijk gebruikt worden of je gebruikt ze helemaal niet. Je hoeft echt niet alles te hebben, kijk naar wat je echt nodig hebt.

  1. Een wieg is echt heel romantisch en sfeervol, maar niet nodig. Jouw kindje groeit snel en zal waarschijnlijk maar een paar weekjes in de wieg liggen. Vaak is er een wieg in de familie die door iedereen gebruikt wordt, dan is het heel leuk. Maar kom dan niet in de verleiding om allerlei linnengoed nieuw aan te schaffen voor de wieg. Veel mensen kiezen er toch voor omdat de wieg in de eigen slaapkamer gezet kan worden. Probeer dan eens een tweedehands wieg op de kop te tikken bij de kringloop, marktplaats of facebook. Als je jouw kindje gelijk in het ledikant laat wennen voorkom je de overgangsperiode die je hebt van wieg naar ledikant. Dit is echter voor iedereen persoonlijk anders.
  2. Ledikantbekleding staat gezellig in het nieuwe kamertje. Het hemeltje en ledikantrand zijn niet goedkoop en wordt als eerste uit het ledikant getrokken zodra de kraamverzorgster binnen komt. Het is niet praktisch en bovendien onveilig voor jouw kindje. Dus zet gewoon een paar leuke teddyberen in het ledikantje neer, deze kunnen zo op de kast zodra jouw kindje is geboren.
  3. Veel en dure kleding. Je kunt het misschien niet weerstaan, maar ze groeien er zo snel uit. In het eerste jaar gaat jouw kindje ongeveer iedere zes weken een maat omhoog. De ene periode zal langer duren dan de andere, maar het is toch zonde als je heel veel kleding hebt hangen en ze hebben het maar één keer aan gehad. Denk bij de aanschaf van kleding praktisch, jouw kindje ligt de hele dag en dan zitten de onesies en sleepers lekkerder dan een spijkerbroek en vest of trui met capuchon. Maak voor je familie en vrienden een lijstje van dingen die je nog wilt aanschaffen, hiermee voorkom je dat je veel kleding krijgt en dat scheelt weer bij de aanschaf van de grotere dingen.
  4. Schoenen zijn zo schattig in die kleine maatjes, maar ze lopen voorlopig nog niet. Je verschoont je baby acht tot tien keer per dag. Je moet er niet aan denken elke keer die schoentjes aan en uit te doen. Het zit bovendien ook voor zo’n kleintje niet lekker. Wacht totdat ze gaan lopen en geloof me daarna kan je zo vaak schoenen kopen dat je wel eens denkt moeten ze nu weer nieuwe schoenen hebben.
  5. Een luxe luieremmer voor op de slaapkamer. Ze kosten veel geld en je gebruikt hem waarschijnlijk niet zo veel als je zou denken. Je gaat echt niet elke luier verschonen in de babykamer. Op een gegeven moment heb je een aankleedkussen bij de hand en doe je het even snel in de woonkamer. En je kan de luiers een hele week in de bak laten zitten omdat het niet stinkt, maar wil je dat werkelijk een week in huis hebben?
  6. Speelgoed in overvloed is onzin. Voorlopig spelen ze nog niet en zijn ze met weinig tevreden. Je kunt nog zo veel geld uitgeven aan speelgoed, maar ze spelen vaak met de verpakking of het goedkoopste speelgoed dat er tussen zit. Als ze wat ouder worden weten ze vaak niet wat ze met al dat speelgoed aan moeten, het is vaak te veel en ze overzien het niet. Overdrijf ook niet met allerlei loopkarretjes en schommels, ze kosten veel geld.
  7. Verzorgingsproducten zijn er in overvloed. Toen ik zwanger was kocht ik de hele serie van Zwitsal. Ik kan je vertellen, ik heb de helft niet eens gebruikt en heb na verloop van tijd een hoop flessen weggegooid. Bedenk je goed wat je daadwerkelijk gaat gebruiken en schaf dat aan. Vraag aan andere moeders in je omgeving wat zij gebruiken.
  8. Geboortekaartjes kunnen qua prijs ook behoorlijk oplopen. Bedenk wat je precies wil, laat je ze door een lokale drukker afdrukken of via het internet. Hoeveel heb je er nodig? Dit kan een grote kostenpost worden als je alleen maar voor het leukste kaartje wilt gaan. Doe hierin ook concessies.
  9. Hoe leuk is het om de babykamer perfect naar jouw wensen om te toveren. De kosten voor de meubels, het behang en gordijnen lopen aardig op als je alles nieuw koopt. Het scheelt je echt heel veel geld als je een tweedehands ledikant, linnenkast en commode over kunt nemen of kan lenen. Jouw kindje groeit binnen een paar jaar uit het ledikant en dan moet je een gewoon bed aanschaffen. Buiten dat is het vaak onbeschadigd omdat het nog als nieuw is. Neem neutraal behang en neutrale gordijnen die je kunt laten zoals het is zodra jouw kindje wat ouder wordt. zodra je dan een gewoon bed gaan kopen hoef je niet opnieuw te behangen en nieuwe gordijnen te kopen. Dit spaart op lange termijn geld uit.
  10. Je denkt dat je er bijna bent, maar je hebt nog een Maxi-Cosi, een kinderwagen en een box nodig. Ook hier kun je veel geld besparen als je het tweedehands aan kan schaffen of van iemand kan lenen. En luiertas is heel leuk als hij hetzelfde is als de bekleding van de kinderwagen, maar het is onnodig geld uitgeven. Heb je nog een grote schoudertas, dan functioneert dat ook prima. Het is wel heel belangrijk dat je bij alle aan te schaffen dingen goed kijkt naar de veiligheid van jouw kindje. Een Maxi-Cosi moet gewoon goed zijn, je vervoert je kindje in de auto en je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt als je een keer hard moet remmen.

Bedenk je dat de meeste dingen die je aanschaft éénmalig zijn, maar ook kort in gebruik zijn. Geef niet al je geld uit aan de aanschaf van al deze dingen. Bedenk je dat de maandelijkse uitgaven stijgen op het moment dat jouw kindje is geboren, dus is het misschien handig hier al rekening mee te houden en wat geld achter de hand te houden. De luiers en voedingskosten lopen per maand behoorlijk op en na één of twee maanden moet je alweer nieuwe kleding kopen. De energie en het waterverbruik gaat flink omhoog en buiten dat zakt bij veel gezinnen het inkomen, omdat één van de ouders de zorgtaken op zich gaat nemen. Pas jullie budget op tijd aan om financiële problemen te voorkomen.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.