6 manieren waar je met kinderen op kunt besparen.

Kinderen kosten geld, heel veel geld. Wist je dat je bijna € 100.000,- uitgegeven hebt aan je kind zodra hij of zij 18 jaar is. Hier sta je gelukkig niet iedere dag bij stil, want dan vraag je je toch af waar je dat vandaan gaat halen. Toch kan het met minder ook, daar ben ik van overtuigt.

 

De kinderkamer.

Hoe leuk  is het om een prinsessenkamer of een stoere jongenskamer te maken voor je kind. Behang, gordijnen en alle accessoires maken zo’n kamer behoorlijk duur. En voor je het weet zijn ze het zat of ontgroeit en willen ze wat anders. Ik hou de muren vaak neutraal, zodat als je een ander thema kiest je niet opnieuw hoeft te behangen. Je kunt ook één muur in de stijl behangen, dat is al een stuk goedkoper dan de hele kamer. Gordijnen in een thema zijn ook vaak heel duur, neem hierin ook een neutrale kleur. Maak de kinderkamer in de sfeer die je wilt door middel van een leuke dekbedhoes, een lampje, kussens, accessoires en een leuk kleedje. Zo beperk je de kosten en kun je gemakkelijk na een poosje weer wisselen van thema.

 

Kleding.

De kledingkasten van onze kinderen puilen soms uit. zoek uit wat je kind niet meer past of niet meer draagt. Breng de overgebleven kleding naar een goed doel of probeer het via het internet te verkopen. Denk ook eens aan wie je er blij mee kan maken, er zijn genoeg mensen die ook weinig te besteden hebben en er heel blij mee zijn. In zorginstellingen waar verstandelijk gehandicapten wonen kunnen ze vaak ook nog kleding gebruiken. Veel kinderen hebben weinig budget en dus weinig kleding. Ik zie dat ook in de instelling waar ik werk. Veel ouders kunnen het niet missen of er is weinig budget voor als wij het zelf regelen omdat ouders hier niet toe in staat zijn.

Nu de kledingkast is opgeruimd is het handig om een lijstje te maken en te bedenken hoeveel je van elk kledingstuk in je kast wilt hebben. Zo kun je vaak in één oogopslag zien wat je nodig hebt als je kleding gaat kopen. Hiermee voorkom je dat je teveel koopt.

Koop je vaak merkkleding? Ook onder de goedkopere merken is hele leuke kleding te verkrijgen. Hier kun je veel geld op besparen. Kinderen krijgen in het voor- en het najaar een groeispurt en kunnen vaak in het volgende seizoen de kleding van het vorige seizoen niet meer aan. Het is zonde om voor één seizoen dure kleding aan te schaffen. Ze groeien er zo uit.

 

Speelgoed.

Hoeveel speelgoed heeft jouw kind? Ga maar eens alles bij elkaar leggen. Je zult versteld staan hoeveel je kind heeft. En speelt hij of zij ook met al dit speelgoed? Waarschijnlijk niet. Beperk je speelgoed per kind eens tot 20 stuks. Dit is best nog veel, maar ik weet bijna zeker dat je overhoud. Probeer het overgebleven speelgoed te verkopen, weg te geven of breng het naar de kringloop. Het is heel goed om dit samen met je kind te doen, zodat hij of zij zich ook bewust is van wat hij of zij werkelijk heeft en zal ook op deze manier gaan waarderen wat hij of zij heeft.

Veel kinderen hebben tegenwoordig wel een spelcomputer. Het is de moeite waard om deze via het internet tweedehands aan te schaffen. Nieuw zijn ze vaak niet te betalen.

Op het moment dat jouw kind een nieuw stuk speelgoed wilt hebben, kun je dus gelijk zeggen dat hij of zij er dan één weg moet doen. Zo voorkom je dat je huis vol met speelgoed komt te staan en zo leert jouw kind hier gelijk op een goede manier mee omgaan.

 

Pretparken.

Met de vakantie voor de deur worden er weer veel plannen gemaakt voor bezoekjes aan de pretparken. Nu kun je tegenwoordig op veel manier aan kortingskaarten komen. Zoek eens goed uit waar je de grootste korting voor dat pretpark dat jullie willen bezoeken te krijgen is. Veel winkels bieden deze korting aan, supermarkten en drogisten hebben vaak acties hiervoor in deze tijd van het jaar.

Als je echt wilt besparen op de uitjes, neem dan je eigen brood mee en eet ‘s avonds weer thuis. Je kunt zeggen als ik dan een dagje uit ben dan maakt het me niet zoveel uit, maar je kunt veel geld besparen als je je eigen lunch meeneemt. Op de pretparken is het eten heel duur en het loopt aardig op als je er de hele dag verblijft.

Vergoedingen.

Voor veel gezinnen is het moeilijk om rond te komen en kun je bij de gemeente vaak een aantal vergoedingen aanvragen zodat jouw kind niets tekort komt. Dit is per gemeente verschillend, dus kijk even op de website van jouw gemeente en kijk voor welke vergoedingen je in aanmerking komt. Bij ons in de gemeente kun je een kindpakket aanvragen zodat jouw kind mee kan blijven doen met zijn leeftijdsgenootjes. Denk hierbij aan schoolreisjes, sport en cultuur. Maar ook belangrijke dingen zoals een goede winterjas, een fiets, een schooltas of een bibliotheek abonnement. Buiten het kindpakket kan je een aanvraag indienen voor de aanschaf van een computer als je deze niet zelf kan betalen. Het is belangrijk dat kinderen hier thuis ook gebruik van kunnen maken.

 

Huisdieren.

Ik vind het heel belangrijk dat kinderen met huisdieren opgroeien. Zelf heb ik voor mijn kind een konijn, katten, drie hamsters, schildpadden en honden aangeschaft. Ik ben zelf ook dol op dieren en vond dat mijn zoon hier ook mee op moest groeien. Maar ik denk dat ik zal schrikken als ik nu een lijstje zou zien van al het geld dat ik er tot nu toe aan uit heb gegeven. Kinderen vinden het vaak leuk om een eigen dier te hebben, en dan het liefst op de slaapkamer. Je gaat overstag als ze blijven zeuren om een hamster of konijn. Samen ga je naar de dierenwinkel en voor je het weet kom je thuis met een hamster, een kooi, speeltjes, voerbakje en drinkfles, voer en snacks, hooi en zaagsel. Bij de kassa ben je je rot geschrokken, maar ja je kind kan je niet meer teleurstellen. Zoveel geld voor zo’n klein beestje.  Ja ik heb het allemaal gedaan. maar het kon financieel ook op dat moment. Heb je een laag budget te besteden dan is het aanschaffen van huisdieren het laatste wat je doet. Je kunt je kind echt wel uitleggen dat het gewoon echt niet haalbaar is. Ga totdat je wat meer budget hebt regelmatig naar een kinderboerderij waar kinderen ook konijnen en cavia’s mogen aaien. Op die manier betrek je ze wel bij de dieren, maar heb je er zelf geen kosten aan. Een ander idee wat je nog kan proberen om de aanschafkosten wat te minderen is kijken via het internet of iemand een hamster wegdoet met alle toebehoren. Vaak scheelt dit veel geld en zijn de mensen die er niet meer voor kunnen zorgen blij dat jij het overneemt voor een klein bedrag. En nu zijn dit nog de relatief goedkopere huisdieren, maar honden en katten zijn vaan duurder in aanschaf en de kosten voor voer en dierenarts zijn een stuk hoger. Dus hier zal je een hoger budget voor moeten reserveren.

 

Zo kun je op veel manieren geld besparen als het om de kosten van je kind(eren) gaat. Waar ik nooit op bezuinigd heb is de aanschaf van een goede fiets, jassen en schoenen. Dit vind ik te belangrijk, deze moeten gewoon goed zijn. En door op andere dingen dus wel te besparen kon ik deze dus ook gelukkig altijd aanschaffen als het nodig was.

 

SUCCES!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.